Het Centraal Plan Bureau (CPB) doet sombere voorspellingen voor de Nederlandse economie in 2014. De koopkracht gaat omlaag, de werkloosheid stijgt en de economische groei wordt minder dan verwacht. De Nederlander verliest volgend jaar gemiddeld 0,5 procent aan koopkracht. De werkloosheid stijgt naar 7,5 procent volgens de definitie van het CPB (9,25 procent volgens de CBS-definitie).

Deze ramingen van het Centraal Planbureau (CPB), de zogeheten Macro Economische Verkenning, komen de regering op forse kritiek van de oppositiepartijen te staan. PVV, SP, D66 en GroenLinks zijn het erover eens dat de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet-Rutte het land meer kwaad dan goed doen.

De economie zou versterkt moet worden in plaats van dat er alleen maar bezuinigd wordt. Er moet ook meer werkgelegenheid komen. Het CDA ziet geen perspectief op verbetering, “want het kabinet blijft kiezen voor belastingverhogingen en nivellering ten koste van middeninkomens”.

VVD optimistisch

Ook regeringspartij PvdA wil plannen om de economie op gang te helpen, omdat de werkloosheidscijfers zorgelijk blijven. De VVD is als enige optimistisch: de partij van Mark Rutte ziet dat de kabinetsmaatregelen hun vruchten afwerpen. “We gaan langzaam de goede kant op”, zei Tweede Kamerlid Mark Harbers.

De koopkrachtdaling valt relatief gezien mee, al komt die bovenop een daling van 1,25 procent dit jaar. In augustus ging het CPB nog uit van gelijkblijvende koopkracht, maar daarin was het effect van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro niet meegerekend.

Gepensioneerden

Vooral gepensioneerden zullen de kabinetsplannen die op Prinsjesdag worden gepresenteerd, in hun portemonnee voelen: hun koopkracht daalt volgend jaar met 1,5 procent. Dit komt doordat de aanvullende pensioenen nauwelijks stijgen en soms worden gekort. Mensen met een uitkering hebben 0,5 procent minder te besteden.

De economische groei valt verder tegen ten opzichte van eerdere ramingen, wat grotendeels het gevolg is van de 6 miljard euro aan bezuinigingen. Dit voorjaar werd nog gerekend met een groei van 1 procent volgend jaar, maar dat komt nu op 0,5 procent uit. Het begrotingstekort komt hoger uit dan de EU-norm, maar er is deze zomer afgesproken met Brussel om 6 miljard te bezuinigen en daar blijft het bij.

Vakbonden ontevreden

Vakorganisatie FNV zegt dat de ramingen de vrees onderstrepen dat de bezuinigingen desastreus zijn voor het land. "Het geeft ook aan dat het terecht is dat wij actie ondernemen tegen de bezuinigingen." Ook de CNV vindt de hoge werkloosheid onacceptabel.

"Nederland raakt bijna aan de 10 procent werkloosheid in 2014. Dat mogen we niet laten gebeuren", stelde voorzitter Jaap Smit. Hij zei verder dat de CNV het koopkrachtverlies bij onderhandelingen over nieuwe cao's "zo veel mogelijk" wil repareren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl